שתיית יין בזמן הריון מונעת הפרעות קשב. או שלא.

כתבה שפורסמה בווי-נט תחת הכותרת "10 עובדות על היין" מתיימרת לספק לקורא מידע עדכני ומהיימן לגבי סגולותיו של היין האדום. אבל בתור סגולה מספר 6 ברשימת ה"עובדות" מופיע הקשר שקיים לכאורה בין שתיית יין אדום לבין אורך החיים, הנתמך על ידי מאמר שהתפרסם בכתב העת המדעי הידוע (ולא תמיד לטובה) PLoS ONE. מה שנשמט מהכתבה היא העובדה שהניסוי בוצע בעכברים (מה שלא תמיד מובן מאליו לקורא שאינו מדען), וגם התוצאות שהתקבלו בו לא היו חד-משמעיות, וממילא לא מלמדות על קשר ישיר בין אריכות ימים לבין יין אדום. את חוסר המובהקות והעובדה שבניסויים דומים התקבלו תוצאות סותרות מסכמים הכותבים במשפט:

"Thus, the effects and mechanisms of resveratrol in life extension in invertebrates are currently unclear."

 

עוד בכתבה מופיעה "עובדה" נוספת, והיא שמחקר חדש "טוען כי שתיית כוס יין אחת בשבוע אפילו מיטיבה עם נשים בהריון" בכך שהיא מונעת הפרעות קשב אצל הילדים בגיל מאוחר יותר. המחקר אמנם אכן פורסם בכתב העת "International Journal of Epidemiology", אך אין בו טענה ששתיית יין מונעת הפרעת קשב בגיל מאוחר, ומסקנתו כפי שהיא מוצגת בכתבה בפירוש לא הובנה כהלכה.

 

המחקר מצא אמנם מתאם בין שתיית יין בזמן הריון לבין הפרעות קשב בגיל מאוחר יותר, אך כפי שידוע לכל מי שהגיע לחמש הדקות הראשונות של השיעור הראשון במבוא לסטטיסטיקה – מתאם אינו מעיד על סיבתיות. למתאם בין שתיית יין בזמן הריון לבין הפרעות קשב בגיל מאוחר יותר יכולים להיות הסברים רבים. לדוגמא, הבדלי האישיות בין נשים השותות כוס יין אחת בשבוע בזמן ההריון לבין אלו שנמנעות מכך יכולים להשפיע על התפתחות הילדים. הרי באותו מחקר ממש נמצא גם שילדים של נשים הצורכות כמויות גדולות של אלכוהול בזמן ההריון נמצאים בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר, דבר אותו בוודאי אפשר להסביר באמצעות הבדלי האישיות של האמהות. בכל אופן, הסיכוי שקיים קשר ביו-כימי כלשהו בין שתיית יין בזמן הריון לבין הפרעות קשב בגיל מבוגר הוא קלוש מאוד, ובכל מקרה אין ראייה מדעית שמצביעה על קשר כזה ואין זו מסקנת המחקר. הבעיה היא שמקריאת כתבה כזו יכולות נשים בזמן הריון להקפיד לשתות כוס יין בכל שבוע מתוך הנחה שהדבר יגן על צאצאיהן העתידיים מהפרעות קשב. הנחה זו היא כמובן חסרת כל יסוד, ונובעת מהסקת מסקנות שגויה של כותבי הכתבה.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • דודי  ביום נובמבר 20, 2008 בשעה 11:48 am

    המוזכרות בכתבה, אין לך מידע?

    מורגש מאד הצורך בהעברת מידע מדעי, בעניינים כגון תזונה, לציבור הרחב, בצורה מהימנה ובהירה. בתגובות לכתבות מהסוג שהבאת רואים שוב ושוב תלונות על מידע סותר ומבלבל.

  • ליאור  ביום נובמבר 20, 2008 בשעה 4:33 pm

    לא קראתי את המחקרים שתומכים בנקודות האחרות אז אני לא יודע לגביהן.

    אני מסכים איתך לחלוטין לגבי הזהירות שבה צריך לנקוט במקרה של מידע רפואי. הרבה אנשים מסתמכים על מה שנכתב במדיה הפופולרית בנושא הזה, והם יוצאים מנקודת הנחה שהמידע שהם מקבלים הוא נכון ומדוייק. מסתבר שזה לא תמיד כך, ולעיתים קרובות הרצון לתת כותרת מפוצצת עולה על הצורך לדייק. זה אולי טוב למדור הרכילות, אבל לא למדור הבריאות.

  • דינה ראלט  ביום נובמבר 20, 2008 בשעה 7:05 pm

    וגם…אחרי הרבה מאמרים המראים על קשר בין יין ובין בריאות, מצאו לאחרונה שהרבה יינות מכילים רמות טוקסיות של מתכות כבדות http://www.webmd.com/news/20081029/heavy-metals-found-in-wine?ecd=wnl_day_103108

  • ליאור  ביום נובמבר 20, 2008 בשעה 11:00 pm

    הנושא של המתכות כבדות זה באמת דבר שאמור להטריד את מי ששותה יין, במיוחד בהתחשב בהשפעות שלהן.

כתוב תגובה לדודי לבטל